Archief van de ‘ Groep 1/2 ’ Categorie

Nieuws uit de onderbouw

Wat een gezellige tijd is het toch. Luisteren naar verhalen rond onze kachel, pepernoten bakken en natuurlijk ook opeten!!!
Er zijn mooie stoomboten en Pieten geknutseld. Ook met de lego bouwen we van alles dat te maken heeft met Sinterklaas.
We zijn al druk aan het oefenen met onze gedichtjes, dansjes en liedjes die we op dinsdag 5 december voor Sinterklaas zullen gaan opvoeren.
Het themaboek waar we de komende weken uit werken is: Sinterklaas is een snoeperd.
Buiten bouwen we hutten in de bosjes en spelen we spelletjes op het plein. We willen eigenlijk nog veel vaker naar buiten, maar het weer werkt niet echt mee.
En…. nog een paar nachtjes slapen en dan is het eindelijk zover: SINTERKLAAS KOMT BIJ ONS OP SCHOOL!!!! Spannend hoor!

Nieuws uit de onderbouw

Na al die koude dagen kunnen we gelukkig eindelijk “met zonder jas” buiten spelen. Wat werken de kleuters hard, graven, graven, graven, de gehele zandbak wordt omgespit. Samen met de peuters, groep 3 en de oudere leerlingen hebben ze enorme kuilen gegraven. Ik hoef jullie niet te laten raden wat ze spelen, want natuurlijk het heeft alles te maken met loonbedrijf Benning. Wat wel een nieuwtje is dat we in mei 2 kinderen erbij hebben gekregen in groep 1. Eerst Febe, ze is eindelijk 4 jaar! En eind mei ook nog Elian. Fijn dat jullie er zijn, hartelijk welkom op ’t Echtenest. Het leuke is dat ze nieuwe ideeën meebrengen, andere interesses en spelimpulsen. Komende weken tot de zomervakantie gaan we samen op reis: in boeken, in het spel, in tekeningen en in het echt!

Nieuws uit de onderbouw

“Zag twee hazen vlak voor Pasen, zitten in een weitje, tra lalala”, Oh nee niet goed gekeken, het zijn geen hazen, maar kinderen. Inderdaad onze kinderen uit de peuterspeelzaal en de onderbouw zijn op bezoek geweest bij de Naoberhoeve. We hebben in de wei naar de schapen en hun lammetjes gekeken. Er waren wel 16 lammetjes! Ook hebben we de kalfjes en de tuinkas bekeken. Wat staat er veel groente in de kassen zeg, veel meer dan bij ons in de tuin. We kregen van Hanna ook allemaal nog een lekker bekertje appelsap en een banaan. Het was heel fijn dat we mochten komen. We hebben wel paashazen geknutseld. Hele grote van 7 vouwblaadjes, die zijn heel goed gelukt. Morgen is er nog een klein paasfeestje op school, dan gaan we de gekookte eieren versieren en de andere eitjes opzoeken. De paashazen uit de bovenbouw gaan de eieren verstoppen.

Nieuws uit de Onderbouw

Het thema Water, Aarde, Lucht en Vuur behandelen we via het boek van de nationale voorleesdagen: “De kleine Walvis”. Wat was het leuk om de voorstelling te bekijken in Ruinen. Wat laat poppentheater Jinky’s Mikmak ons ieder jaar weer genieten. Natuurlijk kunnen we dat zelf ook en heb ik als juf mogen genieten van het verhaal gespeeld door de kinderen. In de zandtafel, op papier, knutselen, verven, kleine walvis is overal. Deze week zijn we gestart met een nieuw prentenboek “het goedige monster en de rovers”. Daarin komen we ook water, aarde, lucht en vooral ook vuur tegen. We leren monsters tekenen, gaan kijken naar vuur en bouwen een echt kasteel in de bouwhoek met de schat van de rovers erin. Maar we moeten nog uitvinden hoe je met het vuur van het monster een lamp kunt laten branden. Daar moet groep 3 aan mee helpen denken!

Bezoek poppentheater

Op maandag 30 januari gaan de peuters, kleuters en groep 3 in het kader van De Nationale Voorleesdagen naar de voorstelling De Kleine Walvis in de bibliotheek in Ruinen. Hiervoor zoeken we nog chauffeurs, we vertrekken om 9.15 uur en zijn rond 11.00 uur terug. Graag opgeven bij Hennie of Marloes.

Nieuws uit de onderbouw

Nog even wachten en dan komt … Cas bij ons in de klas. Hij is al een paar keer wezen oefenen. Fijn hoor dat er een speelmaatje bij komt. Natuurlijk vindt Cas het gelukkig reuze stoer om op de basisschool te komen. Hij is van harte welkom! In de klas werken we over het boek “Gekke Buren” van Diete Schubert. Het is een verhaal over de seizoenen, over wintervoorraad en vriendschap, over krenterig zijn of een luiwammes, maar ook hamersoep koken en hutten bouwen. Na dit prentenboek gaan we natuurlijk werken over die andere die komt… Sinterklaas natuurlijk. Op 5 december komt hij in onze school met zijn Pieten. We gaan tot aan die tijd lezen, knutselen, zingen, versieren en dansen over Sinterklaas. Het gaat weer een gezellige pepernotentijd worden voor iedereen.

Er werd weer hard gewerkt de afgelopen tijd door de peuters. Afgelopen donderdag zijn de peuters en groep 1 naar “Het Huis met de Duivengaten” gegaan. Hier heeft Marijke Dekker de kinderen eerst allemaal verschillende producten laten zien, zoals het verschil tussen een kippenei en een kwartelei, komkommer en augurk en groentes die de kinderen misschien wat minder goed kennen.
Nadat de kinderen hier veel van geleerd hebben, was het tijd om de keuken in te gaan. Natuurlijk moesten eerst de eigengemaakte koksmutsen op. In de keuken hebben de kinderen cupcakes en arretjescake gemaakt. Ze hielpen allemaal goed met roeren, ingrediënten toevoegen en natuurlijk af en toe stiekem proeven
Nadat de cakejes lekker geproefd waren, was het tijd om weer naar de peuterspeelzaal te gaan. Maar gelukkig kregen ze ook nog een lekker cakeje en stukje arretjescake mee om thuis verder te genieten.

Na dit leuke avontuur zijn we nu druk bezig met een lampion te maken voor 11 november. Ook worden de liedjes al geoefend, dus we zijn benieuwd hoe het 11 november gaat! Daarnaast hebben we de afgelopen maand afscheid genomen van Jens. Hij is 4 geworden en gaat naar school, veel plezier Jens! Maar er zijn ook twee nieuwe peuters gekomen om te spelen. Dat zijn Koob en Colin, welkom!

Het begin is er, de regelmaat is weer terug. We moesten wel even wennen, hoor! Vakantie afgelopen en dan gelijk al die warmte. Daar word je best moe van. Gelukkig hebben wij het beste lokaal van de school, wij zitten aan de noordkant en hebben het in de klas lekker aangenaam. Wat nog fijner is voor ons en de peuters is dat er ook gewoon een deur naar buiten is. Dus lekker buiten eten en even een rondje om de zandbak rennen. Fijn dat Koob ook met ons mee rent en speelt, welkom op onze peuterspeelzaal! Ook gaan we met groep 3 samen schrijven buiten. Buiten? Ja met linten eerst oefenen, of met een stok in het zand en daarna op papier. Vaak mogen de leerlingen van groep 1 en de peuters daarna lekker gaan spelen en ontdekken, maar groep 3 moet dan nog even weer zitten en schrijven in het schrift. Wat fijn dat de leerlingen van groep 3 twee keer per dag komen werken bij ons in de klas. Want daar kunnen de leerlingen van de onderbouw ook weer heel veel van leren. Soms moeten ze stil spelen zonder storen, soms samen met groep 3 bouwen, soms samen rekenproblemen oplossen, soms heerlijk in de poppenhoek vrij spel. Daar leer je misschien nog wel het meeste van als je in groep 1 zit.

Peuter & Kleutersportdag

We gaan meedoen met de sportdag voor peuters en kleuters op donderdagmorgen 14 april. Deze sportdag wordt georganiseerd door ZKC Zuidwolde in samenwerking met studenten van Landstede Zwolle. De volgende scholen zullen aanwezig zijn: De Heidevlinder, Het Veldboeket, De Bosrand en ‘t Echtenest. Verder doen de kinderdagverblijven Olivo en Doomijn Heidelaan mee.
Het programma begint om 8.30 uur tot ongeveer 11:45 uur. Met daarin een gezamenlijke opening, een spellencircuit incl. eten en drinken en aan het eind een gezamenlijke afsluiting. Voor deze ochtend zoeken we nog chauffeurs die met mij de kinderen kan brengen en halen. Toeschouwers zijn welkom!!

Nieuws uit de onderbouw

Herfst, we smullen ervan, wat een prachtig jaargetijde. Onze zandbak is verdwenen onder het blad. Bulten worden geharkt waar we in kunnen vallen, maar ook in het bos hebben we heel veel herfst gevonden. In de klas hebben we een heleboel herfstspullen in de herfsttafel. Wij naar buiten en buiten naar binnen! Samen zijn we ook in het boek “de Gruffalo” op zoek gegaan naar de herfst. In dit boek op rijm worden we meegenomen door een hele dappere muis, een muis die heel klein is, maar voor niemand bang is. Zelfs niet voor …..

Dat beest met die vlijmscherpe klauwen,

Die knarsende kaken die alles kauwen?

Hij heeft eeltige knieën, z’n voeten zijn plat,

Op de punt van zijn neus zit een gifgroene wrat,

Oranje ogen, een tong zwart als drop, en paarse stekels van z’n staart tot z’n kop.

Het is de Gruffalo!!

Deze week beginnen we ook met de lampion, we gaan weer een leuke, maar drukke tijd tegemoet!