Archief van de ‘ Groep 3/4/5 ’ Categorie

Nieuws uit de Middenbouw

Op dit moment zitten we middenin de gezellige decembermaand. Sinterklaas is weer vertrokken naar Spanje met zijn Pieten. Hij ging voor gezond dit jaar. De Pieten strooiden wortels en spruitjes en voordat we naar binnen gingen werd er flink gedanst. Gelukkig zaten er ook nog pepernoten in de zak waar we heerlijk van hebben gesnoept. Alle kinderen waren tevreden met het gekregen cadeautje. Een gezellige 5 december. Inmiddels staat de kerstboom alweer in de klas. De slingers, ballen en lichtjes hangen erin. De hele school wordt omgetoverd in kerstsfeer. De kinderen zijn ook weer extra aan het knutselen voor kerst. Een gezellige tijd.
We wensen iedereen alvast een fijne kerstvakantie en een goed 2018.

De groetjes van de kinderen en juf uit de middenbouw.

Nieuws uit de Middenbouw

Wat een gezellige en spannende tijd bij ons op school. Er is een Rommelpiet bij ons op school geweest, maar er lagen geen cadeautjes in onze schoenen. Wel lag er een gedicht en natuurlijk….rommel. In het gedicht stond dat de Piet de cadeautjes ergens op ons plein was verloren. Dus, we hebben met z’n allen gezocht. En we vonden in de compostbak …. de cadeautjes!! Gelukkig wel goed verpakt. Er zat een ware schat van munten en briefgeld van chocola in. Dit hebben we in onze eigen klas heerlijk opgesnoept.
We startten ook met het thema Sinterklaas en de boerderij. De boerderij is ons topondernemersthema en dit combineren we met het Sinterklaasfeest bij ons op school. Overal in de school zie je Sint en de boerderijsfeer. Het ziet er gezellig uit.
Het oefenen van onze optredens die we voor Sinterklaas zullen opvoeren is al in volle gang en we werken graag in onze Sinterklaasboekjes.
We hebben zakken van Piet geknutseld en ook hangen er al hele mooie, door ons zelf gemaakte, Pieten aan de muur.
En wat vinden we het gezellig wanneer onze juf voorleest uit een Sinterklaasboek.
Kortom….een hele gezellige tijd in onze middenbouw. We kijken uit naar de verjaardag van Sinterklaas op 5 december die hij samen met zijn Pieten bij ons op school komt vieren.

Nieuws uit de middenbouw

In de middenbouw zijn we de zomervakantie al bijna vergeten. Wat hebben we het leuk en wat werken we hard. Groep 3 moest eerst even wennen, maar iedereen weet nu al precies hoe er gewerkt wordt in de middenbouw. Best knap. De kinderen starten elke dag bij juf Hennie. Ze kunnen daar even spelen, maar ook wordt er gewerkt. Juf Hennie schrijft met groep 3 en ook biedt ze Veilig Leren Lezen aan. Groep 4 en 5 zijn ook druk met het maken van hun weektaak. En ook dat gaat heel goed. Er is gestart met ABCDE, dat zijn oefeningen over tekstbegrip. De vragen die beantwoord moeten worden zijn meerkeuzevragen. Uit de antwoorden komt een code die gekraakt moet worden. Dit is best lastig, een echte uitdaging om de code te kraken! Naast al dat werken binnen, gaan we ook regelmatig naar buiten om bijvoorbeeld te tekenen (met stoepkrijt), te rekenen (meten), maar ook soms om even alleen maar te spelen. Want ook het onderhouden van onze sociale contacten vinden we erg belangrijk….en leuk!!! Aan het eind van elke ochtend wordt er geëvalueerd, “hoe ging het werken, wat vond je moeilijk/makkelijk, wat vond je het leukst, enz”. Erg belangrijk en erg leuk om te doen en te weten! En zo werken wij lekker verder in onze middenbouw.

Groetjes uit de middenbouw.

Nieuws uit de Middenbouw

De middenbouw is na het thema Pasen, met eieren zoeken, knutselen, snoepen van de eitjes bezig met het nieuwe thema Hup Holland Hup. Hiernaast halen we ook de lente binnen. Op dinsdagochtend werken we aan de meervoudige intelligentie waarbij alle kinderen een kaart mogen kiezen waar ze mee aan de slag gaan. In de gang boven de keuzekast hangen al mooie skeletten.
Met Engels zijn we gestart met het thema My school. Hiermee oefenen ze op de computer. Iedere maandagmiddag gaan we hier samen mee aan de slag.
We zijn naar het knotshockey toernooi in Ruinen geweest. Daar hebben we wedstrijden gespeeld tegen ‘t Oelebröd. En……… we namen de de Fair Play beker mee terug naar ’t Echtenest. Super….!
Zo zijn we met heeel veeeel verschillende dingen bezig en wordt er hard gewerkt.

Nieuws uit de Middenbouw

De middenbouw in de oertijd……De oermensen uit Nederland worden uitgebreid bekeken en besproken. Maar ook de indianen komen in onze groep voorbij.
We kijken naar filmpjes, leren liedjes, werken en knutselen over de oertijd. We hebben al veel geleerd over het ontstaan van de hunebedden en over hoe de oermensen leefden. Ook weten we al best veel over de Indianen. In de klas maken we onze eigen wigwam….met een groot laken en heel veel verf.
We zijn naar het Hunebedmuseum in Borger geweest. Daar hebben we nog veel meer geleerd over vroeger…de oertijd. Wat zijn de hunebedden groot. En wat leuk om te zien hoe de mensen dat heel lang geleden zelf maakten met van die hele grote keien.
Op 25 februari hebben we een kijkavond van ons grote project. De school wordt al heel mooi en overal verschijnen tekeningen, plak en knip werkjes, gedichten, verhalen en noem maar op.
Kom kijken en geniet van al het moois dat we samen gemaakt hebben. Tot dan!

Nieuws uit de Middenbouw

De cito toetsen zijn achter de rug. De leerlingen hebben ontzettend goed hun best gedaan. De juffen zijn trots op de inzet die er getoond is.
Nu een nieuwe uitdaging…….
Het techniektoernooi staat voor de deur. De voorbereidingen zijn al in gang gezet. De opdracht voor ons is: Maak een aquaduct.
We hebben uitgebreid stilgestaan bij de vraag: Wat is een aquaduct en waarvoor wordt het gebruikt.
Nu zijn we aan het bedenken hoe we zelf een zo stevig mogelijk aquaduct kunnen bouwen. We maken bouwtekeningen, we voeren uitgebreid overleg en zijn natuurlijk ook echt aan het bouwen. Maar er zitten een paar moeilijkheden in: Het moet van papier zijn, minimaal 2, 5 meter, er moet minimaal 1 bocht in zitten en……er moet zoveel mogelijk water door kunnen stromen in 1 minuut. En dat allemaal zonder dat ons aquaduct instort. Een hele uitdaging dus.
Naast ons schoolwerk, is dit waar we ons de komende weken druk mee bezig houden.
Het resultaat????? Dat is ook voor ons nog een verrassing. Maar we houden jullie op de hoogte.

Groeten van de techneuten uit de middenbouw.

Even voorstellen….

Hallo, mijn naam is Lisanne Bruggink. Ik ben 26 jaar oud en ik woon in Dwingeloo. Ik houd van skeeleren, taarten maken en versieren, nagels decoreren, dagjes uitgaan, lekker eten en natuurlijk lesgeven. In juni 2010 ben ik afgestudeerd aan de Pabo. Ik heb al voor langere periodes in Ruinerwold, Koekange en in De Wijk gewerkt. Sinds vorige week vervang ik juf Bertha in de middenbouw op de dinsdagochtend, woensdagochtend en de donderdag. Ik heb er heel veel zin in om er samen met de leerlingen en collega’s een leuke tijd van te maken

Nieuws uit de Middenbouw

Juf Lisanne is alweer een tijdje juf in onze groep, ze vervangt juf Bertha. Wij vinden het erg leuk dat ze bij ons is.
Juf Bertha zien we gelukkig ook zo af en toe weer even op school. Ze komt dan om extra activiteiten met een groepje leerlingen te doen. Deze week helpt ze met het afnemen van de citotoetsen.
Met topondernemers en keuzewerk werken we aan het thema: Derde Wereld. We hebben al speelgoed gemaakt van afval, gesproken over de verschillen tussen het leven in bijvoorbeeld een arm deel van Afrika en bij ons in Echten. We weten dat water bij ons uit de kraan komt, maar hebben gezien dat de kinderen in Afrika vaak heel lang moeten lopen om hun water te kunnen halen uit een waterput. De komende weken gaan we nog veel meer ontdekken over het leven in de Derde Wereld landen.
Ook oefenen we flink met Tom. Tom is een jongen (uit de methode: My name is Tom) die ons gaat helpen om Engels te leren praten. We kennen al best veel zoals: de dagen van de week, kleuren, familieleden en nog veel meer. Elke week leren we er weer iets bij. See you soon…..

Nieuws uit de middenbouw

Sint Maarten staat voor de deur……..

In de middenbouw is er druk geknutseld aan onze lampionnen en al zeg ik het zelf…..het resultaat mag er zijn! We stralen op 11 november door de straten. Ook het verhaal over het ontstaan van dit feest is uitgebreid besproken. Dus we lopen nu niet alleen met ons lichtje, we weten ook waarom we dit doen.

Ook zijn we al een beetje zenuwachtig aan het worden, want over een paar dagen zal Sinterklaas weer met zijn Pieten in Nederland aankomen. Zou hij ook dit jaar een bezoek brengen aan onze school? Juf Alien heeft al contact gehad met Sinterklaas en wel…..via de app! Ja,ja, ook Sinterklaas gaat met zijn tijd mee.

Deze week starten we met een nieuw thema voor topondernemers en keuzewerk. We zullen de komende tijd gaan werken over : Multimedia. Een onderwerp waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben.

We gaan een drukke, maar heel gezellige tijd tegemoet in de middenbouw van ons Echtenest.

 

Nieuws uit de Middenbouw

De kop is eraf ( nou ja, al een tijdje dan)…..ook in onze middenbouw!

Een nieuwe groep die vol enthousiasme aan het werk is gegaan.

Groep 3 is alweer druk aan het lezen. Er zijn al veel letters en woorden geleerd. Het was even wennen, het stilzitten. Maar we zien dat het elke week iets beter gaat. En daar zijn de juffen erg trots op!

Ook de kinderen van de groepen 4 en 5 zijn volop aan het werk. Het werken met de weektaak gaat erg goed. Ze zijn al behoorlijk zelfstandig.

De dingen waar we op dit moment veel mee bezig zijn: het oefenen van de tafels, automatiseren, het alfabet en klokkijken. We doen dit op de computer, klassikaal, met een maatje en op nog veel meer andere speelse manieren.

Verder is het herfst en maken we leuke werkjes over dit thema. We gaan starten met het thema ik, jij, wij. We werken hieraan met o.a. topondernemers en het keuzewerk.

Wij hebben er zin in!

Groeten van ons allemaal, de middenbouw.